26/1/11

Ποιός πταίει... η Αθήνα; ή η ΔΕΗ;




Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) έβγαλαν πόρισμα, ότι...
Η Αθήνα «γεννά» περισσότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Πεκίνο και σχεδόν όσα η Νέα Υόρκη, με συνέπεια να ευθύνεται αναλογικά περισσότερο για την κλιματική αλλαγή!


και αυτά με βάση την μελέτη που έγινε πριν απο 4 χρόνια... (2007)

και το δημοσίευμα λέει παρακάτω...

Στην έρευνα, η μικρότερη σε πληθυσμό Αθήνα εμφανίζεται να εκπέμπει ακριβώς διπλάσιους ρύπους (10,4 τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα) έναντι του πολύ μεγαλύτερου Παρισιού (5,2 τόνοι), περισσότερους από το Πεκίνο (10,1 τόνοι) και οριακά λιγότερους σε σχέση με τη Νέα Υόρκη (10,5) και τη Σαγκάη (11,2 τόνοι). Για την Ελλάδα συνολικά, οι εκπομπές αερίων ρύπων είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτούς της Αθήνας, δηλαδή 11,78 τόνοι ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (στοιχεία 2007).

Η Αθήνα εκπέμπει περισσότερους (ισοδύναμους) τόνους «αέριων του θερμοκηπίου» ανά κεφαλή σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις και μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο (9,6), το Μπουένος Άιρες (3,83), οι Βρυξέλλες (7,5), το Ρίο ντε Τζανέιρο (2,1), η Πράγα (9,4), το Ελσίνκι (7), το Αμβούργο (9,7), το Τορίνο (9,7), η Μαδρίτη (6,9), η Βαρκελώνη (4,2), το Τόκιο (4,89), η Στοκχόλμη (3,6), η Γενεύη (7,8), το Όσλο (3,5), η Σεούλ (4,1) κ.α.


Η μεγαλύτερη όμως "ανακάλυψη" είναι η παρακάτω...

Σύμφωνα με την μελέτη, όσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση μια πόλης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, με την παρουσία των σχετικών εργοστασίων κοντά σε μεγάλες πόλεις, τόσο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα των τελευταίων (κλασσική περίπτωση αποτελούν οι κινεζικές πόλεις

Σε μια χώρα λοιπόν που ο ήλιος προσφέρει τις θερμικές του ακτίνες σχεδόν 330 μέρες τον χρόνο (υπολογίζω έτσι χοντρικά ότι κάνα μήνα έχουμε συννεφιά..) αντί να τις εκμεταλλευτούμε με τα φωτοβολταϊκά, συνεχίζουμε να πληρώνουμε την ΔΕΗ -ΚΥΡΙΩΣ- για τον λιγνίτη (αφού το μίνιμουμ είναι το 45% και το μάξιμουμ το 50% της ηλεκτρικής ενέργεια, τα υπόλοιπα είναι υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο και πετρέλαιο) που εκτός ότι επιβαρύνει την τσέπη μας, επιβαρύνει και το περιβάλλον μας...

Στην Σουηδία για παράδειγμα, που ο ήλιος δεν συγκρίνεται με τον δικό μας, παράγουν το 70% περίπου του ηλεκτρικού τους δικτύου με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες...

Κι έρχεται η ΔΕΗ να ακυρώσει όλες τις άδειες -κυρίως των αγροτών- για τα φωτοβολταϊκά -που τις χρυσοπληρώσανε...- γιατί λέει δεν τα σηκώνει το δίκτυο...!!!!

Αν είναι ποτέ δυνατόν....!!!

Αν δεν είναι αυτό σκάνδαλο τότε ποιο είναι;

Για να μην αναφέρω τους γελοίους νόμους για πληρωμή της ΕΡΤ και του -κάθε- δήμου μέσω του λογαριασμού της....

Και μην αναφέρω ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχει ανεβάσει τα τιμολόγιά της τουλάχιστον 8 φορές...

Πως γίνεται να είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να επιβληθεί στην Δημόσια Εταιρία Ηλεκτρισμού (που ακόμα είναι κρατική) για μείωση τιμολογίων, αναβάθμιση δικτύου, και ΕΠΙΒΟΛΗ να χρησιμοποιηθούν πάνω απο το 50% -τουλάχιστον- οι φυσικές πηγές ενέργειας(αέρας, νερό, ήλιος) για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος;

Ίσως κάποιος μου πει για συμφέροντα...

Μα εδώ δεν κερδίζει η -όποια- κυβέρνηση...-ή μου ξεφεύγει κάτι;-

Εδώ κερδίζουν μόνο οι διευθυντές της ΔΕΗ και μερικά στελέχη...

Πόση δύναμη έχουν αυτοί και δεν τους βάζουν στην θέση τους;

...................................................

Κάνω κάπου λάθος;

η είμαι υπερβολικός;

4 σχόλια:

  1. Πωπω ναι...Ποσο δικιο εχεις...Κανεις δεν θα σου αποκαλυψει βεβαια κατι τετοιο...Καλα η Ελλαδα ετσι κι αλλιως ειναι μια χωρα που δεν θα παει ποτε μπροστα...Και να τους τα χαριζαν ολα δλδ θα ελεγαν "οχι ευχαριστω δεν θελω.." !!!!
    Το ξερεις οτι το Παρισι δεν εχουν καδους σκουπιδιων.Ουτε χωματερες.Ολα τα σκουπιδια,με καποιον τροπο που αγνοω, συγκεντρωνονται σε κατι σαν βιομηχανια και εξατμιζονται στους 900 βαθμους!!!!Με ολη την ενεργεια που παραγεται εχουν 24 ωρες το 24ωρο 365 μερες το χρονο θερμανση!Δεν καινε πετρελαιο,δεν εχουν δεξαμενες!Εκμεταλλευονται τις καυσεις των σκουπιδιων τους για να εχουν ολο το χρονο θερμανση καθως οι θερμοκρασιες εκει ειναι κατα βαση χαμηλες...
    Ποιος ειναι μπροστα λοιπον??? Εμεινε ολο το πουλμαν αφωνο οταν το ελεγε ο ξεναγος μας το καλοκαιρι,περνωντας μπροστα απο τις παραπανω εκγαταστασεις...
    Λογικο νομιζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με πιάνει στεναχώρια με αυτό που λες...
    Δηλαδή οι Γάλλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς;
    Προσωπικά δεν νομίζω...
    Έλα όμως που στην πράξη έτσι φαίνεται...
    Δεν ξέρω τι φταίει σε αυτή την χώρα...
    Δεν ξέρω ποιος μπορεί να κάνει σημαντικές αλλαγές σε αυτόν τον τόπο...
    Δεν υπάρχουν πλέον ηγέτες....
    Κι αυτό είναι πολύ αρνητικό για να αλλάξει κάτι σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι χώρες σαν εμάς δεν επενδύουν αυτά που πρέπει στην προστασία του περιβάλοντος με αποτέλεσμα να το μολύνουν περισσότερο από χώρες με πιο ανεπτυγμένη βιομηχανία. Αυτό γιατί χρειάζεται χρήματα, κίνητρα για τις επιχειρήσεις αλλά και έλεγχος και κυρώσεις από το κράτος.

    Εδώ όλοι ξέρουμε σε τι κατάσταση είμαστε και αν δεν ήμασταν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα θα ήταν σίγουρα ακόμα χειρότερα.
    Έχουν αποδείξει οι κυβερνήσεις μας αλλά και εμείς με τη νοοτροπία μας οτι είμαστε αδιάφοροι ως προς τέτοια θέματα καθώς θεωρούμε οτι πρώτα πρέπει να λύσουμε άλλα προβλήματα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια.
    Παρόλα αυτά και η Ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με το περιβάλλον θα πρέπει να είναι αρκετά αυστηρή ώστε να ξεπερνιούνται κομματικές και άλλες σκοπιμότητες.
    Δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα και έχω την αίσθηση οτι ούτε η ιστορία, η οποία με όμοιο τρόπο θα παραποιηθεί όταν έρθει η ώρα, θα μας δείξει ποιές συγκεκριμένα ήταν οι πληγές.
    Φυσικά δε θα υπάρξει ποτέ και απόδοση διακαιοσύνης.
    Και ενώ φοβόμαστε να μη μας εκμεταλλευτούν οι Ευρωπαίοι που ζηλεύουν τον πλούτο, τη θέση και την ιστορία μας, σε πολλές περιπτώσεις όπως αυτή η βοήθειά τους θα ήταν σημαντική. Εννοώ εκτός από το περιβάλλον, τη θέσπιση κανόνων όπως για την περίπτωση ΔΕΗ, για την απονομή δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων μας για τα οποία η διευθαρμένη πολιτική εξουσία των καιρών μας αδιαφορεί.
    Δεν ξέρω αν ακούγομαι κάπως αλλά θέλω να επικεντρώνομαι σε λύσεις άμεσες. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα τώρα πολιτικός με ακεραιότητα και θέληση αλλά και να υπήρχε θα τον είχε φάει το διευφαρμένο σύστημα που τόσα χρόνια συντηρείται.
    Επομένως επαφίεμαι στην ευρωπαϊκή πολιτική.
    Σόρι αν είπα πολλά.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AnD Τα είπες πολύ καλά...
    Στην πολιτική μας σκηνή χρειάζονται νέοι άνθρωποι με εκσυγχρονισμένες απόψεις, αλλά 1ον δεν υπάρχει κάποια ηγετική φυσιογνωμία και 2ον αν υπήρχε φοβάμαι το σύστημα θα έκανε ότι μπορούσε να μην αναδειχθεί... -μπορεί και να κάνω λάθος-

    Ελπίζω -όπως πιστεύω αρκετοί απο εμάς- σύντομα να αλλάξουν τα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή